
Houtstraat 5
6127 EB GREVENBICHT
Openingstijden
Ma: | gesloten |
Di: | 09.00 - 18.00 uur |
Wo: | 09.00 - 18.00 uur |
Do: | 09.00 - 18.00 uur |
Vr: | 09.00 - 18.00 uur |
Za: | 09.00 - 17.00 uur |
Zo: | gesloten |
Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?
Fine Taste Good Living
Natuurlijk is wijn vooral om van te genieten en niet om te bewaren. U koopt het in de regel niet om er naar te kijken, maar om deze lekker op te drinken. De meeste wijn wordt overigens gemaakt om binnen 1-2 jaar op te drinken. Maar stel u heeft een wijnkelder, of u ziet het als een leuke hobby of zelfs een goede investering om een mooie voorraad aan wijnen aan te leggen, dan wilt u natuurlijk deze zo lang mogelijk goed houden en pas uitschenken wanneer de wijn op zijn best is. Of bij een heel bijzondere gelegenheid.
Ongeopende flessen bewaart u het beste liggend op een koele, donkere plek met een constante temperatuur (ideaal zo rond de 11 graden). Iets warmer of kouder is geen enkel probleem, mits de temperatuur niet schommelt. Wijn die steeds van temperatuur verandert, is gevoelig voor uitzetten en krimpen wat de kwaliteit van de wijn beïnvloedt. Bewaar de wijn vooral uit de zon en uit de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren, ovens, etc. Heeft u geen wijnkelder, niet getreurd. Ook gangkasten, de meterkast en zelfs de kruipruimte onder het huis zijn prima plaatsen om wijn te bewaren.
Een fles legt u altijd neer, omdat dan de kurk vochtig gehouden wordt. Als de kurk uitdroogt en dus krimpt, kan er zuurstof bij de wijn komen, en treedt er oxidatie op. U kunt dus flessen veel langer goed houden als u ze liggend bewaart.
U kunt ook witte en rosé wijnen goed bewaren. Echter kies dan wel de echte bewaarwijnen, die een lange ontwikkelingsfase kennen. Bijvoorbeeld de wijnen uit de Bordeaux en de Bourgogne, maar ook sommige wijnen uit Duitsland. Bij voorkeur legt u deze wijnen zo laag mogelijk omdat het daar koeler is.
We horen het u al zeggen, maar wat nu met de wijnen met een schroefdop. Nu, het antwoord is simpel, die kunt u helaas niet lang bewaren. Ze zijn voor directe consumptie. Of in elk geval binnen afzienbare tijd. Ook niet erg, want daar kocht u ze ook voor.
Hoe lang je een fles wijn precies kunt bewaren, is moeilijk te zeggen. Dat hangt met name van het productieproces zelf af. Wijnen die tijdens de productie veel met zuurstof in aanraking zijn geweest, kunt u langer bewaren, mits u natuurlijk de wijn op de juiste wijze bewaart.
Thuis zult u dit veelvuldig meemaken. U trekt een heerlijke fles wijn open, maar drinkt hem niet helemaal op. Hoe bewaart u deze nu het beste? Er zijn eigenlijk 3 opties:
Wist u dat er veel mensen zijn die met de kurken van de wijnflessen hele kunstwerken maken? Misschien ook een idee voor u! Een korte impressie vindt u hieronder.